Den gångna helgen arrangerade Skånes Bordtennisförbund en Ungdom 1-kurs i Malmö.

Utbildningens teoretiska del hölls i Malmö Arena och den större delen av den praktiska arrangerades tillsammans med Malmö IF i Sofielunds Idrottshus. Kursen lockade 17 deltagare som kom från Arlövs IK, Bjärreds BTK, BTK Scania, IFK Lund, KFUM Kristianstad BTF, Malmö IF, Skurups BTK, Tomelilla AIS, Winnö IF och Åstorps BTK.


Christian Björklund.

Kursledaren, Christian Björklund, var väldigt nöjd med utbildningen och med deltagarnas engagemang och intresse även om förarbetet var krångligare än normalt. Han kommenterar:

– Det var speciella omständigheter pga av den rådande situationen kring corona, vilket skapade nya förutsättningar för mig och distriktet. Planeringen och programmet fick ändras till viss del vilket ledde till nya spännande möjligheter.

– Vi genomförde bland annat ett praktiskt grupparbete i coachning där grupperna fick analysera två ”case” på den stora duken på projektorn, en flickmatch som följdes av en pojkmatch. Deltagarna delades in i 6 st 3-manna grupper och fick en spelare var i flickmatchen respektive pojkmatchen. I setpauserna fick grupperna 2 minuter på sig att diskutera vad de skulle säga till ”sin” spelare. En representant för varje grupp fick sedan berätta för utbildningsgruppen vilka råd de tänkte ge sin adept inför kommande set och på detta sätt arbetade vi vidare tills båda matcherna var slut. Grupperna fick också bestämma sig för när de ville utnyttja sin timeout. Detta skapade många dynamiska diskussioner.

Deltagarna fick även lära sig vad man ska tänka på när det gäller coachning i matchsituationer. Vad som är viktigt att fokusera på både i de taktiska och de tekniska momenten som ska automatiserats i träningslokalen. Man har en minut på sig så det gäller att förenkla och anpassa råden till spelaren. Är spelaren i ett bra mentalt tillstånd? Har den rörelse och djup i benen? När är rätt läge att diskutera taktik med spelaren?

Ett annat ämne av flera på utbildningen var träningsplanering. Ett viktigt område på alla nivåer då det skapar motivation och intresse hos utövaren.

På lördagskvällen anordnades det en social aktivitet i form av ”pingisord från A-Ö” för de som bodde på hotellet. Kunskapen visade sig var hög hos deltagarna och det blev jämnt. Det vinnande laget som kallades ”lag Grubba” efter den polske legenden innehöll Vaiva Urbonaite, William Björklund och Mikael Heidnert och de segrade med fullt antal poäng tätt följda av de andra tre tävlande lagen.

– Sammantaget en mycket trevlig helg. Bordtennisen i distriktet och i vårt avlånga land kommer att utvecklas och växa med hjälp av dessa talangfulla tränare. Blir spännande att följa dem framöver, avslutar Christian.

Fler bilder från kursen: