Under två helger arrangerade Skånes BTF tillsammans med Svenska Bordtennisförbundet en Ungdom 2-utbildning. På grund av coronarestriktionerna så hölls första helgen digitalt på Teams och den andra fysiskt i Lund.

Till start kom 14 nyfikna och engagerade deltagare från klubbarna IFK Lund, Åstorps BTK, Halmstad BTK, Skurups BTK, BTK Kävlinge, KFUM Kristianstad BTF och IF Ale för att ta nästa steg i deras tränarkarriärer.

Utbildningen hölls av Christian Björklund och Eskil Tyrberg. Den förstnämnde som varit med och arrangerat de sista årens Ungdom 1-utbildningar kommenterade deltagarantalet:

– Det märks tydligt att de sista årens U1:or gjort att många nu är mogna att ta nästa steg i deras tränarkarriärer, vilket är både är viktigt och kul för skånsk pingis.


Christian går igenom ett grupparbete. Till höger syns Erik Bryland.

Utbildningen behandlade och gav deltagarna fördjupade kunskaper i områden som slagteknik och förflyttningar, taktik, spelstilar, praktisk fysisk träning, praktiskt ledarskap, träningslära, träningsplanering, mental träning och matchanalys.


Lådträning var ett av inslagen på utbildningen.

För att göra utbildningen intressantare och för att skapa samhörighet genomfördes tävlingar i form av inspelningar av videoklipp, frågesport och pingisquiz löpande under kursens gång. Det ledde till många goda skratt, vilket förgyllde stämningen med glädje, passion och idrott i en lysande kombination.


Christian visar sin vighet när deltagarna påpekade att det är viktigt att tränaren visar övningarna.

Christian passar även på att ge en uppmaning till deltagarna:

– Ni tränare som gått denna utbildning förväntas vara lite av ”ambassadörer” för tränarutbildningar och hjälpa till att locka andra tränare att förkovra sig.

Vi vill rikta ett stort tack till IFK Lund för att vi fick låna er fina anläggning. Tack även till RF-SISU Skåne för er digitala support samt att vi fick låna er projektor. Sist men inte minst ett stort tack till utbildningsledarna och alla deltagare som tillsammans bidrog till att skapa en dynamisk och väldigt givande utbildning.

Fler bilder från utbildningen kommer inom kort att publiceras på vår facebook-sida. Om du inte redan gör det så in och gilla oss där!

Glöm nu inte att Bordtennis är för alla. Överallt. Oavsett. Hela livet!

Fotocred: Erik Mårtensson och Christian Björklund